Apleistame kino teatre “Daina” atidaroma Edmundo Frėjaus viso gyvenimo kūrybai skirta paroda “Gimęs skraidyti”


Edmundo Frėjaus atminimui skirtų renginių ciklas keliauja per Lietuvą ir jau spalio 14 d. (ketvirtadienį) Kaune duris atvers antroji autoriaus darbų paroda „Gimęs skraidyti“, kurios metu bus pristatytas autoriaus kūrybą reprezentuojantis albumas „Frėjus“.
Parodai pasirinkta unikali vieta – buvęs Kauno kino teatras „Daina“, kuriame filmus kauniečiai žiūrėdavo tarpukariu ir sovietmečiu. Po daugelio metų pertraukos, kino teatro erdves sušildys E. Frėjaus kūriniai.
Peržvelgus visą kūrybinį palikimą patį autorių galime pavadinti gimusiu skraidyti tarp žemiškų ir dangiškų dalykų; jo gyvsidabriškas charakteris ir talentas gebėjo sujungti, sulydyti prieštaringiausias reikšmes.
Parodos pagrindą sudarys kaltos geležies skulptūros, piešinių rinkinys „Neskraidančios būtybės“, autoriaus tapybos darbai, kalti medaliai.
„Dainos“ salėse bus rodomi du Henriko Gulbino dokumentiniai videofilmai apie skulptorių ir paties Edmundo Frėjaus kurti video eksperimentai, demonstruojami menininko įrankiai ir asmeniniai daiktai iš jo dirbtuvių.
NAUJO ALBUMO PRISTATYMAS
„Dainos“ erdvėse lankytojų laukia ne tik paroda, bet ir autoriaus kūrybos ir gyvenimo atminimui skirto albumo pristatymas.
Išsamią menininko biografiją ir meninį palikimą reprezentuojantis albumas‚ Frėjus“ bus pristatytas parodos atidarymo metu – spalio 14 d.
Šiam leidiniui tekstus rašė menotyrininkai Rasutė Žukienė, Rūta Marija Purvinaitė, Ignas Kazakevičius, Sigutė Aleksandravičiūtė, prisiminimus – skulptoriaus artimieji, draugai Egidijus Aleksandravičius, Petras Repšys, Romualdas Inčirauskas, Henrikas Žukauskas, Alfredas Bumblauskas, Eglė Andziukevičienė, galeristai Algė Gylienė, Gerard Houdin. Albumo sudarytojos Albumo sudarytojos – Kristina Budrytė-Genevičė, Marta Frėjutė, Monika Frėjutė-Rakauskienė, Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė.
Archyvinę ir vizualinę albumo dalį sudaro pirmą kartą surinkta išsami kūrinių reprodukcijų kolekcija, šeimos ir draugų archyvų fotografijos, bei kita informacinė tekstinė ir vaizdinė dokumentacija.
PARODA VEIKS IKI SPALIO 31 D.
Buvusiame kino teatre „Daina“ (Savanorių pr. 74, Kaunas) paroda veiks 2021 m. spalio 14 d. – 2021 spalio 31 d. Po to keliaus į Vilnių.
Parodos atidarymas vyks spalio 14 d. 18.30 val.
Parodos kūriniai ir artefaktai surinkti iš Edmundo Frėjaus šeimos archyvo, draugų ir artimųjų kolekcijų bei Kauno modernaus meno fondo rinkinio.
Kuratorė Kristina Budrytė-Genevičė, parodos architektas Adomas Rimšelis.
Visą renginių ciklą, skirtą Edmundo Frėjaus atminimui sudaro trys parodos Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje ir albumo „Frėjus“ išleidimas, jo pristatymo vakarai.
Organizatorius Kauno modernaus meno fondas.
Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė.

2021-10-10